Teksti ja kuva Olavi Kaihula, alkusanat Pauli Halme

Arkistotalkoissa pureudumme kerhotilan käytävällä olevan seinänkorkuisen ja kolmisen metriä pitkän hyllykön sisältöön. Siihen on vuosien varrella kertynyt monenlaisia julkaisuja: yhteistyökerhojen lehtiä, esitteitä, huolto-oppaita jne.

Maan Auto Oy:n arkistoista saimme muutama vuosi sitten kolme farmariautollista materiaalia ja myös niitä lajittelemme myöhempää käyttöä varten. Osa materiaalista sijoitetaan ”pommisuojaan” ja eteiskäytävän hyllykössä tulee olemaan käsikirjasto.

Paperipinosta putkahti esiin muovitasku, jossa oli mielenkiintoinen kirjoitus ja pari kuvaa. Aineistosta oli tehty juttu Peugeot Retroon vuodelta 2004.

Juttu alkaa:

-”Menneen elokuun ( 2003, toim huom ) eräänä päivänä puhelin soi korjaamollamme. Syntyi seuraava puhelinkeskustelu:

-Auto Kaihula, päivää.

-Minä olen Reino Mäkinen ja soitan täältä Tampereelta. Olisiko Olavi Kaihula tavattavissa?

-Olen puhelimessa.

-Minä olen saanut tietää, että te olette korjaillut vanhoja autoja, erityisesti Peugeoteja.

-No kyllähän se pitää paikkansa.

-Minulla olisi täällä Tampereella yksi Peugeot, joka kaipaisi vähän remonttia. Jarrut pitäisi saada kuntoon ja vähän muutakin pientä.

Minkälainen Peugeot mahtaa olla kyseessä?

-Se on Peugeot 203 farmari vuosimallia 1955.

-Missä se auto teillä tällä hetkellä on?

-Se on täällä Tampereella meidän autotallissa. Olen ajatellut viedä sen kesäpaikalleni Höytämöön. Sovittaisi sitten auton sinne Valkeakoskelle tuonnista. Sopisiko teille esimerkiksi ensi viikon maanantai?

-Kyllä se sopii minulle hyvin. Minä voin ottaa täältä meidän maasturin ja siihen peräkärryn, niin saadaan se tänne Koskiin.

-Ei se auto mitään peräkärryä, eikä maasturia tarvitse. Minä kyllä voin ajaa sen sinne, kun haen vain koekilvet.

-Haloo, jaa, ettäkö ajamalla – kuulinko oikein? Kyllä, on siinä sen verran jarrujakin. Sovitaan sitten niin, että tulen sinne omalla 407:llani ja ajetaan sitten peräkkäin.

Lopun tästä puhelinkeskustelusta voi jokainen tämän lehden lukija päätellä viereisen kuvan perusteella. Meikäläinen auton ensi kerran nähtyään oli melkein pyörtyä, niin alkuperäinen se auto on. Reino Mäkinen kertoi, että hänen isänsä on ostanut auton uutena Tampereelta Pirkkalanmaan Auto Oy:stä. Autolla on ajettu noin 82 000 km. Nyt auto on museorekisterissä. Toivottavasti näemme sen seuraavassa museoautotapaamisessa.

Olavi Kaihula, Valkeakoski”.